Varför är en HLR utbildning livsviktig?

Du kommer säkert ihåg första gången du någonsin försökte cykla. Det kändes troligen svårt och nästan lite övermäktigt, eller hur? Men idag är det inget du ens lägger så mycket vikt vid utan du bara trampar på som om du alltid kunnat cykla. Detsamma gäller ju för det mesta du lärt dig i ditt liv, du behöver bara ha en vilja att lära dig den nya färdigheten. I detta inlägget skall vi gå igenom varför en HLR utbildning är viktig och varför du skall lära dig att utföra hjärt- och lungräddning. Det är något väldigt kraftfullt som du bär med dig varje dag, en färdighet som till och med kan rädda en persons liv.

Om du någonsin är i en nödsituation och behöver hjälpa till att hålla någon vid liv, måste du veta hur man gör hjärt- och lungräddning, även förkortat HLR. Denna livräddande teknik hjälper till att hålla blodflödet till hjärnan och hjärtat igång när någon inte andas eller har ett hjärtstopp, vilket är avgörande för att personen skall kunna överleva tills professionell medicinsk hjälp kan nå fram. En HLR-utbildning är något som alla borde ha gjort minst en gång i sitt liv, även om de inte jobbar i ett yrke som har att göra med att rädda liv.

Om man utför HLR direkt efter en oväntad hjärtinfarkt kan det fördubbla eller tredubbla chansen att personen överlever. Endast cirka 8 % av plötsliga hjärtstopp överlever utanför sjukhuset eftersom HLR inte utfördes innan ambulanspersonal anlände.

Om du inte är övertygad om att HLR-träning är värt din tid, här är fem starka anledningar till varför du bör överväga att lära dig denna enkla och livräddande färdighet:

  1. HLR kan hjälpa till att rädda ett liv.
  2. HLR är lätt att lära sig och perfekt för alla, även de som är nya inom HLR.
  3. HLR-träning kan hjälpa dig och dina nära och kära att vara förberedda vid en nödsituation.
  4. De flesta hjärtstoppen sker i hemmet.
  5. HLR kräver nödvändigtvis inte mun-mot-mot metoden.
Viktigt moment vid HLR utbildning i Göteborg

1. Du kan rädda liv

Varje år inträffar cirka 350 000 hjärtstillestånd utanför sjukhuset. Hjärtstopp beskrivs som en plötslig, oväntad förlust av hjärtfunktion, andning och medvetande. Om någon upplever plötsligt hjärtstopp är det viktigt att påbörja HLR så snart som möjligt. Även om räddningspersonal försöker skicka hjälp så snabbt som möjligt, om HLR inte påbörjas inom några minuter, kan det leda till hjärnskada, skada och till och med dödsfall. Imorgon kanske inte är vårt val, men idag kan vi göra skillnad i andras liv. Tänk på de ställen du besöker under dagen – att gå till jobbet, träna eller gå ut med din hund – det finns så många liv du potentiellt kan rädda utifall någon skulle få ett hjärtstopp.

2. HLR är lätt att lära sig

En av de största fördelarna med HLR är att det kan utföras av nästan vem som helst när som helst. Du behöver inte läkarlegitimering för att utföra HLR, men du behöver en utbildning.

Att lära sig hur man gör HLR, eller endast kompressioner, kan göras snabbt och enkelt genom att ta en kurs genom ditt lokala utbildningsföretag. Det är viktigt att poängtera att HLR-träning är för alla, oavsett ålder eller bakgrund. Så du och vem som helst kan lära sig och behärska dessa viktiga färdigheter.

3. HLR-träning kan hjälpa dig och dina nära och kära att vara förberedda vid en nödsituation.

En av de viktigaste fördelarna med att träna i HLR är att du kan rädda livet på dina nära och kära. Det kan vara överväldigande att tänka på att någon i din närhet kan hamna i en nödsituation, men med HLR-kunskaper kan du vara den som räddar en sådan situation. Att kunna agera snabbt och med självförtroende kan göra all skillnad i världen. Att veta vad man ska göra och hur man ska agera kan minska stressen och paniken som ofta uppstår vid akuta situationer. Genom att ha tränat i HLR kommer du vara mer benägen att agera snabbt och korrekt när det verkligen gäller. 

4. De flesta hjärtstillestånd sker hemma

I 88 % av alla fall av plötsligt hjärtstopp drabbas personen av attacken medan han är hemma. Även om du aldrig behöver använda dina HLR-färdigheter, kan du genom att känna till dem få självförtroendet att hjälpa till att rädda en familjemedlems liv. Många tror att plötsligt hjärtstopp bara drabbar vuxna, men det kan hända vem som helst i alla åldrar. Det är därför det är viktigt för nyblivna föräldrar och vårdgivare till spädbarn och barn att lära sig HLR.

5. Kräver inte nödvändigtvis mun-till-mun

Om du inte känner dig bekväm eller vågar sätta din mun mot en främlings mun då HLR krävs så är det okej. HLR med endast händer och kompression har visat sig vara effektivt vid plötsliga hjärtstopp. Men för certifierade yrkesgrupper är mun-till-mun-metoden, eller räddningsandning, fortfarande en kritisk komponent för att utföra HLR enligt Europeiska HLR-rådet.

Vänta inte – lär dig HLR av en certifierad utbildare så snart du kan

HLR kan rädda någons liv, så det är viktigt att bli korrekt lärd och utbildad av någon med certifiering och erfarenhet inom området. Att lära sig HLR av en certifierad utbildare ger dig fördelen av att få undervisning av en expert inom området. Du kommer att få både teoretisk och praktisk träning samt direkt feedback för att säkerställa att du utför HLR korrekt och effektivt.

Genom att delta i en HLR-utbildning kommer du också att få möjlighet att ställa frågor och få svar från kunniga instruktörer. Detta är särskilt viktigt eftersom HLR-riktlinjer kan uppdateras över tiden. Genom att hålla dig uppdaterad med de senaste riktlinjerna kan du vara säker på att du ger den bästa möjliga vården vid en nödsituation.

En annan fördel med att lära sig HLR av en certifierad utbildare är att du får möjlighet att öva dina färdigheter på riktiga dockor eller simuleringspatienter. Detta ger en realistisk upplevelse och gör det möjligt för dig att bygga upp din självförtroende och kompetens när det gäller att utföra HLR. Du får också möjlighet att lära dig olika scenarier och hur du anpassar din HLR-teknik beroende på situationen.

Genom att lära dig HLR av en certifierad utbildare kommer du också att få information om hur du kan använda en hjärtstartare, vilket är en viktig del av hjärt- och lungräddning. Att veta hur man använder en hjärtstartare kan vara avgörande för att öka chanserna till överlevnad vid ett hjärtstopp. Utbildaren kan visa dig hur du använder apparaten och ge dig den nödvändiga kunskapen för att vara trygg i dess användning.

Så vänta inte längre – ta steget och anmäl dig till en HLR-utbildning med en certifierad utbildare så snart du kan. Genom att lära dig HLR kommer du inte bara att vara bättre förberedd vid en nödsituation, utan du kan också bli en viktig länk i kedjan av livräddande insatser. Varje minut räknas i en nödsituation, och genom att ha kunskapen om HLR kan du vara skillnaden mellan liv och död.

HLR utbildning i Göteborg
Certifierad HLR utbildare i Göteborg

Skrivet av: Fredrik Nyh

Publicerat: 2023-12-26
Relaterade inlägg & artiklar
En guide till första hjälpen utrustning för företag
En guide till första hjälpen utrustning för företag

Har du någonsin funderat på vad som skulle hända om en olycka eller en nödsituation inträffade på ditt företag? Det är viktigt att vara förberedd och ha en första hjälpen utrustning lättillgänglig för att snabbt och effektivt kunna hantera eventuella skador eller...

Första hjälpen vid stukning av handled
Första hjälpen vid stukning av handled

Vid en stukning av handleden är det viktigt att agera direkt för att minimera eventuella skador och smärta. En stukning inträffar när ligamenten som håller benen i handleden på plats sträcker sig eller går sönder. Symptomen inkluderar smärta, inflammation, svullnad...

Hur du skall agera vid ormbett
Hur du skall agera vid ormbett

Ormbett är en allvarlig och potentiellt livshotande händelse som kan inträffa vid allt från aktiviteter ute naturen till trädgårdsarbete eller hundpromenaden runt grannskapet. I Sverige är det huggormen som är vanligast att bli biten av och den är också den enda...