Stukning av handleden
Första hjälpen vid stukning av handled

Vid en stukning av handleden är det viktigt att agera direkt för att minimera eventuella skador och smärta. En stukning inträffar när ligamenten som håller benen i handleden på plats sträcker sig eller går sönder. Symptomen inkluderar smärta, inflammation, svullnad och eventuell blåmärken på handleden. För att lindra smärtan kan man använda kylbehandling och höja handleden. Det är också viktigt att undvika vanliga misstag, såsom att använda handleden för tidigt. Om man misstänker en fraktur bör man söka sjukvård direkt. Stukningen bör läka på egen hand efter några veckor med vila, lätt träning och eventuellt avlastning med ett handledsstöd.

En introduktion till första hjälpen vid stukad handled

Vid en stukad handled är det viktigt att agera snabbt och korrekt för att undvika att skadan förvärras. Du känner ofta igen en stukning av handleden genom att personen upplever smärta, svullnad, rodnad, och begränsad rörlighet. Först och främst bör personen försöka stabilisera handleden genom att applicera en kompression med ett bandage eller en elastisk binda. Detta kommer att begränsa svullnad och inflammation.

En annan viktig åtgärd är att kyla på den stukade handleden. Detta kan minska smärta och svullnad. Personer bör dock undvika att applicera is eller något fruset direkt på huden. Vi rekommenderar därav att du lindar in isen eller exempelvis den frusna påsen ärtor i en handduk eller något annat skydd.

Det är också viktigt att personen undviker att använda handleden och överanstränga den genom att göra kraftiga handlingar eller lyfta tunga föremål. Personer bör påminnas om att undvika de vanligaste misstagen som att applicera värme på handleden inom 48 timmar efter stukningen, eftersom detta tyvärr kan förvärra svullnaden och inflammationen. På natten kan vissa ligga i en viss ställning eller göra rörelser som förvärrar läkningen av handleden, det kan därför vara bra att ha ett handledsstöd när man sover de första dagarna efter olyckan.

Om personen misstänker att handleden är bruten, det vill säga har en fraktur, bör denne söka medicinsk vård så snart som möjligt. När det kommer till läkning kan det ta några dagar eller upp till flera veckor för stukade handleder att återhämta sig, beroende på hur allvarlig stukningen är. Så låt det läka i lugn och ro innan handen kan börja användas som vanligt igen.

Första hjälpen vid stukning av handled

Fem snabba frågor och svar gällande stukade handleder

 

Vad är första hjälpen vid stukad handled?

När någon nära dig stukar handleden kan du hjälpa till och underlätta för den skadade med första hjälpen. Första hjälpen innebär att du genomför specifika steg för att hjälpa personen att känna sig bättre och undvika ytterligare skada.

Hur kan du identifiera en stukning?

Symptomen för en stukning inkluderar smärta, svullnad och en begränsad rörlighet. Dessa symtom kan dyka upp genast efter skadan eller upp till 24 timmar efteråt.

Hur kan du hjälpa till med läkningen?

Första hjälpen inkluderar att välja rätt metod för lindring av smärta, att linda handleden och att undvika onödig rörelse i den skadade leden. Användning av is eller kyla och högläge kan också hjälpa till att lindra svullnaden och minska smärtan. Kom ihåg att inte applicera is direkt mot huden utan linda in det i en kökshandduk exempelvis.

Vilka vanliga misstag bör man undvika?

Ett vanligt misstag när det kommer till att hantera en stukning är att ignorera skadan och inte ta itu med den. Att inte söka vård i tid eller att fortsätta använda den skadade handen kan leda till mer allvarliga komplikationer i framtiden. Att stretcha kroppsdelen eller att försöka göra så ’det lägger sig rätt’ bör verkligen undvikas.

Vad ska man göra om man misstänker en fraktur?

Om smärtan efter stukningen inte minskar eller om smärtan ökar på något sätt, kan detta vara ett tecken på att det kan vara en fraktur. Det är viktigt att söka vård så snart som möjligt om du känner obehag eller smärta efter en stukning, särskilt om symtomen kvarstår.

Sammanfattning – Första hjälpen vid stukning av handled

Sammanfattningsvis kan man säga att det är viktigt att agera snabbt och korrekt vid en stukad handled. Genom att immobilisera handleden och kyla den med is eller exempelvis en påse frysta ärtor, undvika överansträngning och undvika de vanligaste misstagen, kan vi hjälpa handleden att läka snabbare och undvika ytterligare skada. Om ni misstänker en fraktur bör personen med den stukade handleden söka medicinsk vård så snart som möjligt för en snabbare återställning.

 

Första hjälpen vid stukning av handled
Första hjälpen Utbildning i Göteborg
HLR utbildning i Göteborg
Certifierad HLR utbildare i Göteborg

Skrivet av: Fredrik Nyh

Publicerat: 2023-04-28

Symptomen för en stukning inkluderar smärta, svullnad och en begränsad rörlighet. Dessa symtom kan dyka upp genast efter skadan eller upp till 24 timmar efteråt.
Relaterade inlägg & artiklar
HLR kurs för företag i Göteborg: Allt du behöver veta!
HLR kurs för företag i Göteborg: Allt du behöver veta!

Hjärt- och lungräddning, förkortat HLR, är en livräddande teknik som varje individ bör ha kunskap om, inte minst på arbetsplatsen. Att kunna agera snabbt och korrekt i en nödsituation kan vara avgörande för att rädda liv. Därför är det viktigt att arbetsgivaren...

En guide till första hjälpen utrustning för företag
En guide till första hjälpen utrustning för företag

Har du någonsin funderat på vad som skulle hända om en olycka eller en nödsituation inträffade på ditt företag? Det är viktigt att vara förberedd och ha en första hjälpen utrustning lättillgänglig för att snabbt och effektivt kunna hantera eventuella skador eller...

Hur du skall agera vid ormbett
Hur du skall agera vid ormbett

Ormbett är en allvarlig och potentiellt livshotande händelse som kan inträffa vid allt från aktiviteter ute naturen till trädgårdsarbete eller hundpromenaden runt grannskapet. I Sverige är det huggormen som är vanligast att bli biten av och den är också den enda...