Första hjälpen vid brännskador: Fem saker att undvika

Brännskador är en allvarlig sak, och kan variera från mindre till allvarliga. Att veta vilka lämpliga åtgärder som ska vidtas när man hanterar en brännskada är avgörande för att både förhindra ytterligare skador på huden och främja läkning. Det är tillrådligt att brännskador som är större än tre tum i diameter eller som täcker en större led ska behandlas omedelbart av en läkare. Vissa mindre brännskador kan dock hanteras utan medicinsk vård genom första hjälpen-metoder.

En måttlig brännskada, till exempel en repa eller från styling av ditt hår, kan leda till att du rusar ut för att hitta närmaste kran för kallt vatten. Även om detta kan lindra sticket av en mindre brännskada, hur skulle du veta om du hade fått en allvarligare brännskada? (Tips: Ljummet vatten kan vara ett bättre val.).

Vissa brännskador är mindre och kräver inte läkarvård, medan andra är allvarliga. En brännskada som är större än 5 cm tvärs över eller täcker en större led måste omedelbart behandlas. Att skjuta upp behandlingen eller behandla en allvarlig brännskada på ett felaktigt sätt kan äventyra din hälsa. Även om du kan behandla en mindre brännskada på egen hand, kontakta din läkare om det:

  • Är på ditt ansikte, händer eller fötter.
  • Är större än 5 cm i diameter.
  • Blåsor.
  • Orsakar extrem smärta och svullnad.

Fem saker du aldrig bör göra för att behandla brännskador.

Stora brännskador identifieras lätt av blåsor i huden, öppna sår eller hud som är svart, brun eller vit. Om du får en allvarlig brännskada, här är några viktiga saker du aldrig bör göra:

  1. Använd inte is, isvatten eller kallt vatten Is. Isvatten och mycket kallt vatten kan skada de drabbade vävnaderna ytterligare. För milda brännskador kan du säkert hålla det drabbade området under rinnande kallt eller rumstempererat vatten i cirka 20 minuter. Vid mer allvarliga brännskador bör du dock täcka över brännskadan med en ren handduk eller lakan och gå direkt till närmaste akutmottagning för en medicinsk bedömning.
  2. Använd inte vatten om huden är trasig. Rent rinnande vatten är bra för att behandla brännskador. Men om du inte har omedelbar tillgång till kallt rinnande vatten bör du undvika alla andra källor (t.ex. floder, sjöar, kannor, glas), eftersom de kan introducera skadliga bakterier. Bakterier är ett stort problem för brännsår eftersom kroppens immunförsvar är nedsatt, vilket innebär att det är mer mottagligt för infektioner som sepsis. Sepsis är en av de vanligaste komplikationerna för brännskador.
  3. Trots vad du kanske har hört kan det faktiskt bli värre att applicera smör eller andra feta ämnen på en brännskada. Fett och olja fördröjer utsläppet av värme från huden. Dessa ämnen kan också orsaka infektioner och göra det utmanande för akutmottagningens läkare att bedöma hur allvarlig brännskadan är och ge behandling.
  4. Försök inte ta bort kläder som har fastnat på huden. Du bör ta bort alla kläder eller smycken från det brända området, eftersom de kan fånga värme och begränsa blodflödet till området om det börjar svälla. Du bör dock aldrig ta bort något som har fastnat på bränd hud, eftersom det kan orsaka ytterligare skador och skapa öppna sår som är känsliga för infektion. Om du har något som fastnat på ett brännområde, sök omedelbart medicinsk behandling.
  5. När huden är trasig eller har blåsor, öppna eller dra inte bort den skadade huden. Att ta bort blåsorna eller huden när den läker kan sakta ner läkningsprocessen. Om du har en allvarlig eller stor blåsa, uppsök läkare för att undvika att skadan och den resulterande infektionen förvärras.

Om du behöver behandla en brännskada omedelbart, sök akut vård på sjukhuset för kvalificerad och medkännande vård. Milda brännskador läker vanligtvis inom en till två veckor eller månader. Men mer allvarliga brännskador kräver behandling för att förhindra infektioner, chock, sepsis eller möjligen död.

Kontakta oss gärna om du har frågor om första hjälpen vid brännskador eller om du är intresserad av våra utbildningar.

HLR utbildning i Göteborg
Certifierad HLR utbildare i Göteborg

Skrivet av: Fredrik Nyh

Publicerat: 2023-01-10

Bakterier är ett stort problem för brännsår då du i samband med skadan är mer mottaglig för infektioner.

Relaterade inlägg & artiklar
HLR kurs för företag i Göteborg: Allt du behöver veta!
HLR kurs för företag i Göteborg: Allt du behöver veta!

Hjärt- och lungräddning, förkortat HLR, är en livräddande teknik som varje individ bör ha kunskap om, inte minst på arbetsplatsen. Att kunna agera snabbt och korrekt i en nödsituation kan vara avgörande för att rädda liv. Därför är det viktigt att arbetsgivaren...

En guide till första hjälpen utrustning för företag
En guide till första hjälpen utrustning för företag

Har du någonsin funderat på vad som skulle hända om en olycka eller en nödsituation inträffade på ditt företag? Det är viktigt att vara förberedd och ha en första hjälpen utrustning lättillgänglig för att snabbt och effektivt kunna hantera eventuella skador eller...

Första hjälpen vid stukning av handled
Första hjälpen vid stukning av handled

Vid en stukning av handleden är det viktigt att agera direkt för att minimera eventuella skador och smärta. En stukning inträffar när ligamenten som håller benen i handleden på plats sträcker sig eller går sönder. Symptomen inkluderar smärta, inflammation, svullnad...

Hur du skall agera vid ormbett
Hur du skall agera vid ormbett

Ormbett är en allvarlig och potentiellt livshotande händelse som kan inträffa vid allt från aktiviteter ute naturen till trädgårdsarbete eller hundpromenaden runt grannskapet. I Sverige är det huggormen som är vanligast att bli biten av och den är också den enda...